Článek od p. Čáhy

26.08.2013 19:00

Výprava Embase de Mequinenza březen 2013

 

Výprava byla pojata jako vždy, uprchnout z ruchu velkoměsta a skomírající zimy do překrásné přírody a krajiny přehrady na španělské řece Rio Ebro. Tentokrát jsme jako bonus dostali na testování novinky  prutů Favorite. Po důkladném zvažování jsme vybrali modely Exlusive twich special 662M , Professional PLS 732HM a Synapse SYS- 702ML k prutům jsme přihodili pár pytlíčků nových nástrah Crazy Fish.

 

 

Pohled na řeku v Mequinenze pod přehradou.

Start výpravy byl stanoven na 1. března. Cesta na ryby utíká  vždy velmi rychle a pokud se k tomu přidá dobrá dopravní situace, ujedete 2000 km jako by to bylo za rohem.

Na místo jsme dorazili v sobotu kolem desáté a po přátelském přivítání od Michala a Martina, šálku horkého kafe a rychlém ubytování, jsme přebrali loď a vyrazili na obhlídku okolí.

Bylo nám jasné, že vzhledem k časnému jarnímu termínu to nemusí být s rybami a i s počasím vůbec jednoduché, teplota vody kolem 8 stupňů vypovídala o tom, že by candáti mohli být někde před zátokami a tam čekat na oteplení a následné tření. Nicméně hned na prvním zastavení jsme zaznameli pár neproměněných kontaktů, což nás uklidnilo. Prvním kdo bodoval byl Petr slušným okounem, bohužel zde platilo přísloví o prvním vyhrání a Petr se dva dny musel koukat pouze na ryby ulovené Vinkem a mnou. I přes obrovskou únavu z cesty se nám hned první den podařilo nalézt jedno místo a ulovit zde kolem 13 candátů. Nejsme žádní masaři , ale na druhou stranu ryby jíme velmi rádi, bylo rozhodnuto že budeme pouštět malé a velké ryby, dále černé candáty, kteří hlídají svá hnízda a to jsme po celou výpravu i plnili. Bohužel jsme asi byli jediní, bylo vidět dost lodí, které cíleně objíždějí břehy a odlovují  černé hlídače.

Petrův první okoun na professionala a můj jediný na Synapse, je vidět rozdílné zbarvení způsobené barvou a zakalením vody v přehradě.

 

Druhý den nás  po prvotním úspěchu čekala studená sprcha v podobě studeného větru a celodenní snahy o přelstění zdejších ostnatců. Zkoušeli jsme vše možné, světlé, tmavé, malé, velké gumy, těžké i lehké hlavičky, pomalé a rychlé  vedení nástrahy všechno marné. Až při večerní zastávce na top místě ze předešlého dne, nás pár ryb odměnilo svou pozorností.

Po návratu na ubytovací zařízení se k silnému větru přidal i déšť. Vyhlídky na zítřejší rybolov nevypadali  vůbec příznivě. Nálada mužstva byla ovšem výborná, nejsme žádní začátečníci a víme, že chytat ryby není nikdy sázka na jistotu a čím více námahy se vynaloží tím je odměna poté sladší a člověk si ji více váží. Budu-li citovat mého kamaráda Petruse: ,,Věci, které jsou zadarmo stojí za h…o“.  A tak se i stalo. V dalších dnech jsme systematicky propátrávali okolní, a později i vzdálené oblasti. Nevím, zda to bylo zlepšujícím se počasím či naší neutuchající snahou. Ryby začali spolupracovat. Každý den byl lepší a lepší, a nám se začalo dařit nacházet ty správná horká místa. Pomalu jsme objížděli břehy a zastavovali na místech, kde jsme cítili naději na úspěch. Postupné klesání dna a hloubka kolem sedmi metrů dávalo jakousi naději na úlovek.

Když začali candáti brát, stávalo se že byli na lodi i v páru..

 

Vše postupně vrcholilo a v pátek, kdy teplota vzduchu vystoupila na krásných 20 stupňů a voda se ,,prohřála“ na 9, jsem zaznamenávali útoky candátů téměř na každé zastávce. Občas se povedl i úlovek okouna, kteří zde byli pěkně vypasení, radost pohledět. Navíc nás vzrušovalo vědomí, že do toho může prásknout i okoun s mírou přesahující vysněných padesát centimetrů. Nedovedu si moc dobře představit, jak by takovou rybu přestál můj nervový systém. Kdyby se vyvalila u lodi, asi bych se rozklepal jak osika.

Pár Candátů na Synapse, ryby byli ve skvělé kondici.

 

Pokud srhnu veškeré poznatky výpravy. Nejdůležitější byl výběr místa, pozvolný břeh s mírným klesáním, ideálně a na dně vyskytující teréní nerovnosti, hloubka zakotvení lodi od pěti do sedmi metrů. Nejvíce fungovali nástrahy světlých výrazných barev, zelená, žlutá, bílá ve tvaru kopyta, ve velikostech 5-10cm. Hlavičky 5-8g. Jako důležitý aspekt vedoucí k útoku candáta na nástrahu byla fáze klesání. To jest chvíle při které rybář nedělá nic a čeká až mu nástraha, poté co jí zvedl ode dna, opět klesne na dno. To celé se musí dít pod napnutou šnůrou a maximálního soustředění na jakýkoliv, někdy i velmi lehký náraz ryby do nástrahy. Záběry jsou dobře cítit, když se dotýkáte prsty blanku prutu, u Favorite na který jsem chytal to umožňovala krátká rukojěť, byl cítit i sebemenší kontakt. Poté musí následovat okamžitý zásek. Rozhodují je také to, pod jakým úhlem je nástraha ode dna vymrštěna a pod jakým úhlem propadá zpět. To se dá velmi dobře ovlivnit tím jak vysoko nad vodou máme zvedlou špičku prutu. Osobně jsem si na lodi občas stoupnul na lavičku, abych dosáhl optimální doby klesání nástrahy na dno. Dost záběrů také přicházelo ve fázi dotažení nástrahy pod loď a následné vektikální přívlači, zvedání a spouštění. Pokud je těchto záběrů většina, je to způsobeno příliš těžkou hlavičkou, která propadá moc rychle. Při dotažení k lodi lze prutem propad korigovat a tím  přimět rybu, která nástrahu pouze sleduje, k útoku.

Ohromné soustředění na sebemenší záběr, posléze odměněno úlovkem

 

Rio Ebro je zkrátka srdeční záležitost, velmi dobře zaryběná a zároveň, jak je to u ryb vždy, jistota bohatých úlovku prakticky žádná.

 

Nakonec připojím hodnocení testovaných prutů Favorite.

 

Na všech modelech bych vyzvedl krátkou rukojeť, díky které se s pruty výborně manipuluje.

 

Exlusive twich special 662M 1,95m 5-21g váha 126g velmi rychlý prut s pevným blankem a průběžnou akcí, záběr byl výborně cítit a zásek vždy pěkně seděl, osobně jsem doufal, že mi na něj vletí nějaký sumec, určitě by si s rybou do dvou metrů hravě poradil. Candáti byli vytaženi rychle a s jistotou, blank pěkně vypružil každý výpad ryby.

 

Professional PLS 732HM 2,2m 5-25g váha 110g velice příjemný prut s nízkou váhou a výborným vyvážením. Prut má špičkovou akci A. Perfektní dílenské zpracování i u nižší řady prutů Favorite.

 

Synapse SYS- 702ML  2,13 4-16g váha 87g jednostopá očka, průběžná akce. Prut který Vás pro svůj nadčasový desing jako první zaujme ve stojanu. Velice lehký a rychlý prut, který si hravě poradí s velkou rybou a zárověň si s ním užijete při zdolávání menší ryby. Vzhledem k váze prutu, nebyl problém s únavou. Dalo se na něj chytat prakticky celý den. Vysoká top kvalita za přijatelnou cenu. Pro mě naprosto srdeční záležitost.

Pruty Favorite v pohotovosti před akcí  …

…. a po akci s úlovky

Crazy Fish

Ideální vedení nástrahy spočívá v krátkých prudkých pohybech, nástraha při nich poskakuje kousek nad dnem a přitahuje pozornost ryb v okolí.

Co je na nástrahách Crazy Fish zajimavého a jiného? Pracují velmi efektivně i v pauze, když leží na dně.

Úspěšné nástrahy Crazy Fish, nejlépe brali na výrazné barvy.

Funguje to takto: nástraha po výskoku dopadne na dno ocáskem vzhůru a poté se pomalu snáší ke dnu, připomíná to pomalu umírající rybku.

Rybářům se často stává, že jim ryba nástrahu sleduje, ale k útoku na ni se neodhodlá. Pomalý pohyb ocásku ke dnu je právě ten moment, kdy často zaútočí.

Většina nástrah, které známe dopadají ke dnu ve vodorovné poloze a tento další pohyb jim samozdřejmě chybí.

Všechny nástrahy Crazy Fish obsahují ve svém těle vzduchové bubliny, které zajištují pomalý dopad ocásku nástrahy ke dnu.

Nástrahy jsou navíc napuštěné ruznými příchutěmi, které jsou odzkoušeny a fungují i při jiných rybářských disciplínách(kaprařina a boilie). Příchutě jako anýz, česnek, kreveta či krab dávají nástrahám Crazy Fish přidanou hodnotu, kterou jinde nenajdete.

František Čáha

Favorite Team LRU- přívlač